Om

Om Hogården


1974 köpte vi Hogården, på landet mellan Mjölby och Boxholm, och i 16 år använde vi den som sommarstuga. Vi älskade stället och tillbringade nästan varje helg här. Sedan tog vi det stora steget och sa upp oss från jobben i Linköping, lånade pengar och drog in vatten och avlopp, fixade elen, isolerade, lade om taket och flyttade in permanent. Vi har inte ångrat oss en dag för vi har alltid känt en stor frid och glädje här. Genom åren har vi lärt oss mer och mer om hur man odlar sin mat. Vi har också lärt oss ta tillvara det som finns i naturens eget skafferi. Nu känner vi att det skulle vara roligt att få dela med sig av vår kunskap.


Nu är Hogården ett litet, familjärt Bed & breakfast med en trivsam gammaldags stämning. Det är beläget i den vackra Åsbodalen mellan Boxholm och Mjölby i södra Östergötland. Det ena av de båda husen är byggt i början av 1700-talet och det andra på 1800-talet. Husen ligger i en stor trädgård och utanför är det beteshagar och skog. Eftersom vi vill ha en gammaldags prägel på pensionatet, så finns ingen TV på rummet, men du kan låna sällskapsspel eller böcker. Det finns en vävkammare med två vävstolar i nedre huset, och den är i ordning för att väva trasmattor. Det finns också cyklar att låna om du vill utforska omgivningarna.
Om ossVi som bor på Hogården heter Rolf och Anita Hansen.
Anita är intresserad av giftfri odling och att ta tillvara grönsaker och frukt.  När jag växte upp så plockade vi alltid nässlor på vårarna, blåbär, hallon och lingon på somrarna, och svamp och nypon på höstarna. Med åren har jag lärt mig fler ätliga växter och även lite medicinalväxter. Jag är också intresserad av textilhantverk och kan spinna garn, växtfärga garn och väva. Gillar även att sticka och virka. Jag spelar också fiol i Mjölby musiksällskap.

Rolf har lärt sig hur man renoverar hus med gamla metoder. Han har också byggt en lång mur av natursten och har då fått lära sig hur man flyttar jättestenar med järnspett, samt hur man spräcker alltför stora stenar. För övrigt är han intresserad av att vandra i fjällen, åka skidor och skridskor.

Nu känner vi att det skulle vara roligt att få dela med oss av våra kunskaper och erfarenheter. Vi kan lova att en helg här kommer att vara minnesvärd och annorlunda.