Färdbeskrivning, sevärdheter


Färdbeskrivning

Hogården ligger i sydvästra Östergötland. Kommer du norrifrån så åker du E4:an till Mjölby. Där svänger du in på väg 32 söderut mot Boxholm. Innan du kommer till Boxholm ska du svänga vänster mot Västra Harg. Efter 5 km svänger du vänster mot Laggarps säteri.

Där har Pensionat Hogården sin egen skylt. Vid ladugården tar du vänster igen och så kör du tills vägen tar slut.

Kommer du söderifrån så åker du väg 32 till Boxholm. Fortsätt norrut och sväng sedan höger mot Västra Harg. Efter 7 km svänger du vänster mot Laggarps säteri. Vid ladugården tar du vänster och så kör du tills vägen tar slut.


Kommer du med tåg så hämtar vi dig kostnadsfritt i Mjölby eller Boxholm!


Du som är på genomresa eller vill tillbringa några dagar i Östergötlands landsbygd, är varmt välkommen att sova över på Hogården.

Priset är 400 kr per natt, och då ingår givetvis frukost.Sevärdheter


Linnefors krukmakeri tillverkar hantverk i sten och lergods i varierande färger och former. Här kan du njuta av både keramik tillverkad för att tilltala alla dina sinnen och den vackra natur som är dess inspiration. Keramiker Jeanette Bennich skapar konstverk som är tänkta att användas i din vardag, samt sätta guldkant på din tillvaro.


Pålsbo äng är ett äldre odlingslandskap, som ligger i en sluttning ner mot Åsboån. Här kan du njuta av en ovanligt artrik äng och en hagmark med högvuxna björkar. I sydost ligger Tuddebokällan, som skalden Atterbom, barnfödd i Pålsbo skrivit om. I kontrast till det, finns här också ett hypermodernt lantbruk med mjölkningsautomatik, som man kan få förevisat.


Änghemmets krav-odlingar är Doris livsprojekt där hon odlar giftfritt och kravcertifierat och levererar till butiker runt om i Östergötland. Där finns även en liten "affär" där du betalar genom att lägga pengarna i en kruka.


Grottan vid Laggarp är en naturgrotta med två ingångar, en trång passage och en liten bergssal, i skogen inte långt ifrån Laggarp, dit man kan ta en långpromenad eller cykeltur med rep och ficklampa.


Åsbo kyrka ligger på en höjd med utsikt över Åsboåns dalgång. På kyrkogården finns även ett gravkapell. Kyrkan uppfördes på 1100-talet och är en av Sveriges äldsta stenkyrkor.