Aktiviteter

E-post: kontakt@hogarden.se

Telefon: 0142 570 36

Mobil Anita: 076 876 69 54

Mobil Lasse: 0739 775 228

Pensionat Hogården

LUGNT, LANTLIGT OCH LÄRORIKT

Aktiviteter på Hogården

 

Här på Hogården följer vi årets gång och anpassar våra aktiviteter till vad som lämpar sig bäst för säsongen. Varje månad bjuder vi på nya upplevelser och ny (gammal) kunskap. Utöver aktiviteterna finns gott om tid för egna upplevelser och avkoppling, för att inte tala om frukost, lunch, fika och middag! Nedan kan du se programmet för varje månad och välja just de aktiviteter som intresserar dig.

 

 

 

Maj - växter i mat och medicin

 

Vi går ut i naturen och i trädgården för att plocka minst tre olika sorters matväxter, och minst tre olika sorters medicinväxter. Matväxterna vi har plockat kommer sedan att dyka upp i både lunch och middag. Vi lär oss om medicinväxternas användningsområde, de torkas och när du åker hem får du med dig några prover.

 

 

Juni - växtfärgning

 

Du får lära dig hela processen från betning av garnet, insamling av växter, kokning av färgbadet, själva färgningen och efterbehandling. När du åker hem får du med dig prover på de olika färger vi har gjort. Den som vill får köpa det garn som blir över till självkostnadspris.

 

 

Juli - örtsalt och hudsalva

 

Att tillverka eget örtsalt och egna hudsalvor är inte alls så svårt som du kanske tror. Fördelen med det är att du får en helt äkta produkt utan konserveringsmedel och annat fusk. När du åker hem, så får du med dig en burk med örtsalt och en burk med hudsalva.

 

 

 

Augusti - sylta, safta och torka

 

Vi plockar trädgårdens bär. Här finns svarta, vita och röda vinbär och hallon. Det finns också klarbär på de gamla körsbärsträden. Vi kokar sylt, saft, gelé. Lite av skörden torkar vi. Vi etiketter på våra flaskor och burkar och delar upp resultatet mellan oss.

 

September - mjölksyrade grönsaker

 

Mjölksyrning är en gammal konserveringsmetod, som förutom att bevara grönsakerna även berikar dem, eftersom det bildas nya vitaminer under själva jäsprocessen. Slutprodukten blir en god, hållbar och nyttig grönsaksinläggning. Den innehåller precis de nyttiga mjölksyrebakterier som våra magar behöver för att må bra. Här får du lära dig hur det går till, och ett par burkar får du med dig hem.

 

 

Oktober - korvstoppning

 

Förr var oktober slaktmånad. Här på Hogården är det korvmånad. Korv behöver inte vara dålig mat, det beror helt på vad man gör den av. Här använder vi naturligtvis bara äkta råvaror. Då blir korven både hälsosam och god.

Vi tillverkar ett par olika sorter, som vi sedan delar upp mellan oss.

 

 

November - gammaldags julpynt

 

I november är det mysigt och skönt att elda i spisar och kaminer. Vid brasans stilla knastrande tillverkar vi gammaldags julpynt, såsom silkespapperskarameller, flätade glanspappershjärtan, halmsaker och girlanger.

 

 

December - handarbete

 

Vi träffas och byter tips och idéer om stickning, vävning och virkning. Vi har två vävstolar som står färdiga för vävning av trasmattor.

Januari - osttillverkning

 

Vi tillverkar ostmassa, smaksätter och formar till våra ostar. Vi lär ut hur man sköter sin ost, så att ni kan sedan själv kan ta hand om den efter att ni åkt hem. Vi gör också grillost (halloumi), ricotta och färskost, som vi delar upp mellan oss innan vi åker hem.

 

 

Februari - surdegsbröd och grillkol

 

Vi kommer att baka med surdegskultur. Surdegen gör att det utvecklas extra mycket arom, järnhalten ökar och hållbarheten i brödet förlängs. Surdegskulturen förökar man enkelt själv. Vi bakar även tunnbröd och kakor. Allting gräddas i bakugnen från 1800-talet.

Det passar också bra att tillverka grillkol i rörspisen, när man ändå eldar för att få värme. Resultatet av brödbak och koltillverkning delar vi upp mellan oss.

Mars - ullförädling

 

Vi kardar, tovar och spinner garn. Ullen som kommer från tvärs över ån, tovar vi med olika tekniker, medan några andra spinner garn med slända och spinnrock. Sedan byter vi så alla får prova på de olika teknikerna. Du får naturligtvis ta med dig hem, det du skapat.

 

 

April - björk

 

I april savar björken och då passar vi på att tappa upp björksav på flaskor. Saven är full av nyttigheter som var viktiga för folk förr i tiden efter den långa vitaminfattiga vintern. Nu har vi ju tillgång till frukt och grönsaker hela året, men det kan ändå vara kul att få smaka björksav. Det går också bra att tillverka vispar så här års.